ГАЛЕРИЯ  

ВХОД  May 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
мон
Европа директно
мон
мон
Електронни книги
Европа директно
Европа директно
УНСС - Кандидат-студентски прием

Стем

 

Стем

Средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ – гр. Неделино е сред финансираните училища по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ в Голяма категория (до 300 000 лв.) – за училища с над 300 ученици.

С осигуреното финансиране от Министерството на образованието и науката ще създадем STEM център по природни науки, изследвания и иновации. Центърът, ще обхваща четири кабинета, коридор и санитарни помещения с приблизителна площ 330 квадратни метра, намиращи се на втория етаж в централната част на училището. Изборът е основан на улеснен достъп и активно място за комуникация между учениците.

В различните зони, които ще се обособят в центъра ще има безжични дисплеи, комплекти по роботика, дигитален микроскоп, програмируеми контролери Makey Makey, дигитални лаборатории с вградени сензори, 360  ͦ градусова камера, преносими компютри и таблети, подходящи за работа по модела 1:1, виртуална и добавена реалност, озвучаване, зелени зони и аквариум.

УЧЕБНО СЪДЪРЖАНИЕ

Центърът ще помогне да решим и едно по-голямо предизвикателство - несъвместимостта и трудната преносимост на данните от експериментална и практическа работа в отделните науки.

По този начин започвайки от 7 към 10 клас, учебното съдържание в STEM центъра ще бъде вплетено в трансдисциплинарни учебни проекти.

Водата, като понятие, започва да се изучава още в 5 клас в отделните модули по "Човекът и природата". При разработването на STEM уроци ще се достигне до гъвкавост при трансфера на изучаването му от физична, химична и биологична гледна точка. Затова ще се разработят нови учебни програми, които ще доведат до взаимно свързване на отделните модули.

Учебното съдържание ще подкрепя учениците в тяхното автентично младежко любопитство и да бъде то насочено към активно учене и проучване.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Основни подходи при преподаването в центъра ще бъдат изследователският и компетентностният. Основен метод ще бъде проектно-базираното обучение. Учениците са и ще бъдат поставени в центъра на процесите.

За да се постигне смислена интеграция на учебно съдържание ще се прави планиране на ниво учебни теми, които ще включват между два и двадесет учебни часа по природни науки, математика и технологии и чужд език. Сътрудничейки си, планирайки и преподавайки съвместно, учители и ученици ще съблюдават развитието на темата и ще получават обратна връзка за напредъка. В реалния свят всичко е свързано и се развива от екипната работа. Трудно проблемите могат да бъдат решени само от един човек, затова учебната програма ще насърчава учениците да работят в екип. Освен това процесът на самоподготовка ще придобие завършен вид чрез онагледяване на засегнатия материал с използването на закупената техника и оборудване в центъра.

Засилването на практическото мислене ще помогне на учениците да разберат, че това, което се изучава не е нещо написано само в учебника, а са нещата около нас и в нас.

Изграждането на центъра за природни науки, изследвания и иновации е една голяма крачка към бъдещото развитие на нашето училище, и нова възможност за по-успешна подготовката и успешен старт на кариерата на учениците към STEM базираните професии: Компютърен програмист, Уеб разработчик, Физик, Медицински учен, Софтуерен инженер, Био медицински инженер, Учен природозащитник, Програмист, Компютърен график и други.

Гъвкавата учебна програма има за цел да разработи среда, която да отчита уникалността на всеки ученик и да развива уменията за учене, тъй като в STEM центъра ще има възможност ученикът да работи по свой алгоритъм, със свое темпо до достигане на решения. Така ще се избегне унифицирането и по-голяма част от учениците ще придобият знания и умения за решаване на определени казуси.

Съществуването на STEM центъра ще даде възможност да се обединят усилията на учители, изследователи и специалисти от различни области, образователните власти и представителите на бизнеса по привличането на младите хора към природните науки.

Водени от желанието да осигурим съвременни условия на обучение, смятаме че инвестицията и промяната в образователна среда, учебно съдържание, методи на преподаване и управление на училищните процеси, ще донесе сериозни ползи както за учениците през най-важните години на тяхното развитие, така и за цялата общност. Тази инвестиция ще даде възможност на учениците и техните семейства за достъп до съвременни форми за подкрепа и иновативни практики; ще се повиши ефективността на комуникацията между ученици, родители, учители и заинтересовани лица – а оттам, и по-бързо преодоляване на трудностите, които срещат младите; ще се повиши престижът на нашето училище.

Да си пожелаем успех в това вълнуващо начинание!

БЮДЖЕТ НА ПРОЕКТА

Общ бюджет - 331 273,49 лв.

Принос НП "Изграждане на училищна STEM среда" - 300 000,00 лв.

Собствен принос - 31 273,49 лв.

 

ОУД

Клуб "Дигитален свят" - ръководител Деана Скечелиева, основно ниво на дигитална компетентност

Клуб "Мултимедиен свят" - ръководител Надежда Тодорова, самостоятелно ниво на дигитална компетентност

Осъществени публични изяви:

https://www.youtube.com/watch?v=YLW0mbHzDaY&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=dDDeTtnyKY0&feature=youtu.be

https://drive.google.com/file/d/1Y_wgXguouU5MAjn-AqGMCC_6Q1nji2AK/view

Клуб "Уеб пространство" - ръководител Милен Личев, свободно ниво на дигитална компетентност

 

Математическо състезание

 

Проведе се първото по рода си интерактивно състезание по математика

 

DSC00891

 

Учениците от групите "Математика с компютър" и "Математика 8" по проект "Твоят час" при Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий" в Неделино организираха и проведоха интерактивно математическо сътезание чрез онлайн платформата Kahoot. Двете групи измериха знанията си по предмета в много успорван двубой. Резултата остана равен. На събитието присъстваха ученици от среден и горен курс, учители по математика и Ръководството на училището.

 

 

   

събитие ПБЗНП

Състезание

Група от проекта "Твоят час" с ръководител Румен Чафадаров спечели III място в състезание организирано от РСПБЗН гр. Златоград
18493905 1498820980197922 2034271233 o 1
 

11 май

Тържествено отбелязване на патронния празник на училището

СУ"Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза тържествено 
своя патронен празник на 11 май. за събитието се погрижиха групата "Литературни и театрални изяви" 
по проекта "Твоят час" с ръководител госпожа Емилия Хаджиева. Те представиха кратка литературно-артистична 
програма. Гости на събитието бяха Кмета на община Неделино г-н Боян Кехайов и гл. експерт образование 
г-жа Илияна Доганова. Снимки от събитието може да видите тук.
 

image-0-02-05-afb23bdcc613b0b82eab4194b1d21e253b8f88656d75aaa2cd8a150c37f24970-V
 
   

Страница 1 от 2

<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>
В момента има 10 посетителя в сайта
   
| Неделя, 28. Май 2023 || Designed by: LernVid.com |